Værd at vide - Holdbarhed i øl generelt & Bøgedals øl i særdelshed

Bøgedal-i-alle-aldre

Der er mange tommelfingerregler om holdbarheden i ales - øllet brygget på overgær. Men ingen er fuldkomne. Efter 15 år med Bøgedals øl er vi kommet frem til, at holdbarheden på flasken aldrig passer. Den skal med, fordi alt alkohol under 10% skal have en holdbarhedsdato. Den må være lige så lang eller kort, som man har lyst til, når det gælder øl.

Som udgangspunkt udtaler jeg mig om Bøgedals øl. Dvs. ikke pasteuriserede øl, eftergæret på flasken. En Bøgedal holder sig næsten uden undtagelse længere, end der står på flasken. Vi sætter den som hovedregel til mellem 2 og 3 år, fordi vi ikke kender opbevaring i butikkerne. 
Vi opbevarer dem ved mellem 2 og 10 grader. Med en gradvis temperaturstigning efter årstiden. Derfor oplever vi ofte, at vores øl er på toppen, når de går på holdbarhedsdatoen og det er møgirriterende, men godt for vores gæster på stedet, for så er der billig godt øl.

Vores observationer angående holdbarhed:

  • Alkohol procenten har mindre at sige. Det handler om kroppen i øllet. Har øllet en kraftig krop, kan det holde sig længe.

  • Lyst øl & hvede er stadig interessant efter 2-4 år

  • Gyldent og mørkt øl er stadig interessant efter 3-6 år

  • Stærkere ales, stouts og triple er stadig interessant efter 5-10 år

Aroma intensiteten er et andet aspekt af holdbarhed, men det er en anden snak og den tager vi næste gang...