Brusen i kroppen, HØSTFEST & FADLAGRING

Vi inviterer til en aften, du sent vil glemme. Der er mulighed for at opnå den sjældne tilstand af brusene krop. Der, hvor alt er perfekt, og du egentlig godt kunne stoppe op lige her…. og bare nyde resten.
En GENNEM SANSELIG opdagelsesrejse centreret om natur, digte, Bøgedal vintage og nutidige øl, håndværk, musik og mad.

Fredag den 23. august kl. 17.30 på Bøgedal.

På og omkring gården Bøgedal bliver sanserne sat i gang, i bryggeriet, under den 120 årige kæmpekastanje, og med udsyn ud over den smukke og unikke Ådal. Under denne rundtur vil der være noget at smage på, noget at lytte til og noget at rør ved...

Middagen indtages i stearinlysenes skær ved langborde i den nyistandsatte laden fra 1843, under store buketter af årstidens blomster.
Kokken Michael Skovsgaard, som bl.a. har haft en Michelinstjernebestøvede kok som køkkenchef, har sammensat aftens menu! Gitte Holmboe står for pairingen af øllet til hver enkelt ret. Så alle sanser bliver stimuleret.
Henrik Elkjær, multikunstner/brødmand fra Brød og Co, vil bage brødet og sikre at vores lyriske sanser bliver masseret.
Vi har inviteret Mathilde Dottir en ung kvinde, der synger som en gudinde fra norden, og kan få tårene frem i bryggerens øje. Hun bliver akkompagneret af husets ældste søn Ask Vorting...

SIDSTE CHANCE FOR EARLYBIRD 11. juli 2019

PRIS 1250,- for en totaloplevelse på Bøgedal Brew i Vejle ÅDAL
Pris efterfølgende kr. 1499,-

JEG SATTE SEJL I DINE ØJNE af Henrik Elkjær

Rejste gennem dit landskab
Besteg bjerge
Drak af dine kilder
Jeg undersøgte huler
Jeg vandrede i årevis
Uden at møde dig
Jeg forglemmer mig
Glemmer mig, men aldrig dig
om og om igen
Jeg mærke solens stråler på mit ansigt
Jeg sprang ud i dens varme bølger
Kom hviskede vinden
Kom med
Jeg er din
Hvisker vinden
Jeg dufter alting
Jeg erindre ingenting
Om hvor jeg var i går
Gad vide hvor vinden blæser mig hen
I morgen
I morgen ved jeg intet om
Drømmen, drømmer videre
Jeg sætter mig godt tilrette
Jeg nyde dette blik
Landet vrider og drejer sig
Bugter sig
Bevæger mig,
Bevæger sig
Ånd’ene forenes et øjeblik
Jeg plukker forglemme mig ej
Til vasen
På bordet
I huset
På toppen af bakken
Her hvor jeg står
Her hvor vi står
Var der engang et andet liv
Og det har ladet livet
Om og om igen
Værdsætter vi dette øjeblik
Vi står her sammen
Nikker til hinanden
Nyder
Smagen
Duften
Udsigten
Oplevelsen
Indsigten
Telefonen væk
Luk op
ta ind


NYTTIG VIDEN

Vi har netop færdiggjort en fadlagret øl og det er første gang, at jeg er blevet komplet overbevist om, at fadlagering er virkelig interessant.

Bøgedal OakAged

Type: Gylden Ale – 100% Handcrafted I Vejle Ådal

Denne Gyldne Ale har ligget 12 måneder på et Oloroso egetræsfad med egetræsspåner. Tanninerne klæder den fyldige øl og den lette oxygen giver øllen en kompleks vinøs smag. Den er både frisk, har syre og fedme. De 12 måneder på fadet gør den ligeledes helt tør, klar og rund.

Pairing: Braiseret kød, kalvesteg, grillet svinekød eller kylling.

Hvad sker der med øl under lagringen.

Jeg gik i lang tid og troede at øllet mikro-oxyderede gemmen fadets stave, men forskning på vin hos Geisenheim i Rheingau har vist, at det gør den ikke. Der sker ingen oxidering gennem staven. Øllet oxiderer kun gennem fadets spunshul samt i mindre grad gennem samlingerne ved stavene. Hvis vi vendte fadet, så spunshullet vender nedad og blev dækket med øl, ville der altså ikke forekomme oxidering. Det burde vi måske prøve en gang.

Til gengæld har fadlagring af øl en super virkning på alt muligt andet:
• Er egetræet mindre end to år gammelt afgiver lagringen smag og tanniner til øllet. Det er vores fade imidlertidig ikke og derfor har vi tilsat egetræsspåner for at opnå samme effekt.
• Øllet stabiliseres.
• Øllet får lidt bløde tanniner og smagen bliver mere kompleks, da optagelsen af oxygen gennem spunshullet reducerer de primære aromaer..
• Øllets syre dæmpes.
• Øllen klares gennem bundfældning.

Af en forsker på Carlsberg lærte jeg, at 225 liter er den optimale størrelse fad til lagring af øl både sundt og surt øl. Fade, der er større eller mindre, har ikke samme perfekte effekt.

Bonus info

Man kunne nærmest bytte øl ud med vin, for mange af de sammen forhold gør sig gælden for fadlagring af vin.

Det koster at lager på egetræfad.

Et fransk egetræsfad på 225 liter fra en af de gode bødkere koster cirka 4.000 kr. Vores Olorros fad kostede 5000,- inkl. transport. Vores SOUR øl fade var lidt billigere da de er af ældre dato. Og vi købte dem for meget længe siden, dengang vi var de først på ølmarkedet i Danmark der lagrede på egetræsfade. Derfor var der ikke så stor efterspørgsel på dem.
En del af øllet fordamper under lagringen. Hvor meget afhænger af, hvilket forhold den bliver lagret under. Hos os er det ca. 5 %. Selvom man siger, at fordampning er 1% i en normalt tempereret vinkælder, holder det ikke stik hos os.

Det er altså derfor at en flaske fadlaget et eller andet er dyr. Det gælder også Sour’ish og en flaske OakAged. Min vurdering er at der er ekstraomkostninger på ca. 25 % for at lave den type øl. Og dertil kommer at vi har været nød til at ombygge vores lagerrum i laden så vi kan opbevarer fade på optimalt vis.

Havnen Vin og Tobak i Vejle, Brewparts.dk og Refborg i Billund har fået OakAged på lager allerede.