HØST No 01 2018 på Bøgedal: Et eventyr for alle sanser. 


Skrevet af Thomas Munk-Osmundsen - en af de gæster, som deltog i 2018.

 Bøgedal Bryghus inviterede i august  2018 til ’smagen af høst’. En sanselig opdagelsesrejse centreret om øl og mad. På og omkring gården og bryggeriet Bøgedal. Midt i Vejle ådal. Det var en unik lokal begivenhed, der fejrede det bedste egnen kunne tilbyde af lokal mikrobryg, kød og grøntsager. Mesterligt sammensat som en magisk middag, med langbord i laden, under store buketter af solsikker.

IMG_2589.jpg


Gæsterne var sat stævne under skyhøje Bøgetræ, i gårdspladsen. Et træ med dybe lokale rødder og ambitioner om at nå himlen og skyerne. Som Bøgedal og dets øl. Alle var mødt forventningsfulde op. For at begive sig ud på rejsen og smagseventyret. De var lovet det bedste ølkælderen, huskokken og området kunne tilbyde. Øl, 3-stjernede Michelin-restauranter, sukker efter. Kød, der har græsset med ådalens smukkeste udsigt og er fedet op på næringsrig mask. Grøntsager fra egnens mest magiske drivhuse. Gæsterne blev ikke skuffet.
 
Fra bøgetræet blev gæsterne ført ind i en af gården 4 længer. Bryggeriet. Med gruekedlen, der er formet som et tyrehoved og kar der hænger i kæder. Alt andet end industri. Håndværk og metoder, med rødder i gamle dage. Simpelt og råt. Med processer der skånsomt og sikkert skaber den sublime ’godtøl’ Bøgedal er internationalt kendt for. 650 liter ad gangen. Ikke mere. Casper Vortings grundidealer er tydelige, og som én af mikrobryggeriernes sande Pioneer, fastholder han stålsat sin vision.
Gæsterne fik, midt i bryggeriet, lov at smage bryg No 395 som ’aperitif’. Brygget på korn fra den nordiske genbank, byrket på Bøgedal og møjsommeligt høstet med selvbinder og derefter floormaltet på gården. Lagret i 4 år. Vinøs og livsbekræftende.
 
Efter en god begyndelse, fik aftenens ’høstfolk’ lov at vandre ud i Ådalen, på køernes stier, op og ned af de smukke bakker. De fik lov at mærke og se stedet. Opleve illusionen af at være ’langt ud på landet’, som Casper Vorting udtrykte det. Han gav en klar opfordring: ’nyd det nu’! Både udsigten og en rig Barley Wine, Bøgedal No 201 fra januar 2010. Tiden havde kun gjort den mere sød og sublim. Gæsterne nød det hele og gik retur for at møde Gitte Holmboe under det 110 årige kastanjetræ. Til en kraftig mørk 10 % øl, Bøgedal No 318 fra oktober 2012 og et stykke matchende mørkt surdejsbrød, dyppet i olie.

DSC06054.jpg

Bagt af en Simon brødmand, der bager som få andre. Bryg No 318, blev poppet og skænket. Lagret i 6 år. En øl, der med Gittes ord, smagsmæssigt leder tankerne i retning af Amarone-vin. En stor smagsoplevelse. En del af smagseventyret, der nu for alvor var i gang. På vej mod middagens langbord, hørte, duftede og smagte gæsterne på frisk humle, dyrket i haven. Øllets krydderi og aromastof.
 
Nu indbød værtsparret til festmiddag i laden. Øl og mad. Frugten af års og dages dedikation, slid og slæb, var klar til høst. Til glæde for gæsterne og alle involveret.
Alt blev gavmildt sat og samlet på et langbord i laden, under buketter af høstgule solsikker. Gæsterne kunne se frem til et måltid, hvor unikke og ekstraordinære øl, mødte deres match i mad. Bøgedal IPA Orange mødte bladebedeterrine med anjos. No 609 mødte Tatar af kødkvæget ’Egon’. Old Ale mødte mørt oksekød, kantareller og strandkålfrø. Et utal af magiske møder mellem øl og mad. Mange gastronomiske genistreger. Gæsterne blev overvældet.

Det var og blev et smagsmæssigt eventyr, der skabte begejstring og stor glæde. Det var også kulminationen på års 'gøren sig umage', og resultatet af en forfinet fornemmelse for smag og håndværk. Grebet af både stille og højlydt begejstring og refleksion sansede og fortærede gæsterne maden. Bid for bid. Og de drak øllet, slurk for slurk. 
 
Øl mødte mad, i smuk harmoni. Med udsøgt fornemmelse for detaljen havde kokken Thomas Randsø skabt geniale retter med lokale råvarer. Råvarer, der efter værtindes udsagn, overgik høsten på sydfranske markeder. En gæst stemte i: ”det overgik alle mine forventninger!”. Smukke grøntsags-retter havde af samme grund, fået både hovedroller og biroller i dette høstspil. Kødet var enestående, både når det blev serveret råt, smør-mørt og smagsmættet. Parret med Bøgedal Jul #1, udtrykte ingen ønsker om andet eller mere.

Det var en høstfest i særklasse, hvor smagfuld mad mødte overdådig øl. Den øl de så dedikeret og kompromisløst brygger – lokalt derude på Bøgedal.
For de springer over, hvor gærdet er højest. For smagens skyld. 
Det kan vi andre høste frugterne af – og alle lære noget af.

Vi glæder os til at se jer i 2019
Kærligst Casper  &  Gitte