Eksklusiv produktion på 32.000 flasker årligt

Bøgedal Bryghus ligger på gården Bøgedal en smuk firlænget gård fra 1840’erne placeret på kanten af Vejle ådal. ”... bryggeriet er Danmarks mindste, men til gengæld hører øllet til blandt de mest originale.” Berlingske Tidende jan. 2008

Bøgedal er startet i 2004 og har en lille eksklusiv årlig produktion på godt 32.000 flasker á 75 cl og 270 one-ways kegs pr år. Der brygges mellem 500 og 820 flasker.


Jan Filipe, Barley Wine beskriver en Bøgedal øl således: ”… er som den eneste i Danmark – måske i Norden – helt sin egen uden side- og typereferencer. Skal vi søge paralleller i vinverdenen, har vi at gøre med en dansk ’Pingus-øl”.

Bøgedal brygger Godtøl


Bøgedal Bryghus følger som det eneste kommercielle bryggeri i verden en meget gammel dansk bryggetradition fra før industrialiseringen og brygger godtøl – en kraftig, meget rig øl, med stor restsødme, som man bryggede den på gårdene rundt om Danmark frem til forrige århundrede. 

Casper Vorting har fundet en magisk formel på øl, som retfædiggør, at øllet samtidig er Danmarks dyreste.” Jyllands Posten dec. 2007.


Hvert bryg har et nyt nummer

Da hvert bryg er unikt forsynes etiketten med brygnummer, type og aroma-humle fx Bøgedal Nº 308 mørk perle og cascade samt dato for brygning og aftapning.

Jyllands Posten beskriver kort og godt Bøgedals øl som ”dybt original øl i verdensklasse” og placerer bryggeriet blandt de 3 bedste mikrobryggerier i Danmark.

All Gravity

Bøgedal er Skandinavien eneste fritfaldsbryggeri (all gravity). Øllet løber fra kar til kar ved hjælp af hejseværk uden brug af pumper.  Det er en væsentlig kerneværdi for Bøgedal ikke at anvende pumper, da den molekylære struktur i øllet er skrøbelig. Hvis den ikke behandles nænsomt vil den ændre sig og det vil påvirke smagen. Ønsket er at øllen har en original smag og fremstår ren. Af samme grund er øllet ufilteret og upasteuriseret.
Urten koges over brændeild, mens den skummes for koaguleret protein. Hele processen er langsommelig og arbejdstung, men det er bedst for øllet.

Når øllet er færdiggæret efter ca. 17 dage tappes det på flasker. Alle flasker proppes og snøres i hånden. Øllet karboniseres (eftergæres så der er tryk på) på flaske/keg.
 


Bøgedal og korn fra Nordisk GenBank


Korn er ikke bare korn! Der er stor forskel på smagen af de enkelte korntyper, og det kan smages i øllet. Til udvalgte øl arbejder vi med kornsorter fra Nordisk GenBank, der i følge historiske kilder er særligt egnet til ølbrygning.

En utrættelig foregangsmand i dette projekt er Børge Jensen fra Langsted, Fyn. Han har møjsommeligt oparbejdet mængden af korn fra 150 kerner op til 300 kg, nok til et bryg.  Processen tager ca. 5 år og de sidste par dyrkninger sker på Bøgedals jord. Kvaliteten øges ved at høste kornet med selvbinder, vejre det på marken og tærske det, når det er helt modent og tørt. Derefter Floormaltes det på Bøgedal.

Bøgedals maltede øl var højdepunktet på ølfestivalens gedemarked.
Weekend Avisen juni 2011

Bag Bøgedal Bryghus

Blandig entiaes ciaspe re perrovidebis ut ut quid modigente nem id que enet, odi alitiis acestru piciliquatur seque cuscipis earum autempo rrorupt atibusc idenet auta qui as aborum dendam ut mosapiendam quam, nobit aborept atescimodita dolorposam la quat audaestio optibus earum eos qui beatur simoditis audisqu idebissi sit occae sed ut odiscipis et dolora volori asperepudi officabo. Faci omnihit ut aut eos del invelignis dolorepudit hici nos voluptur? Ta de opti quis.

Caper Vorting og Gitte Holmboe

Caper Vorting og Gitte Holmboe

Magisk formel på øl fra Bøgedal. Når Casper Vorting viser rundt i bryggeriet føler man sig umiddelbart hensat til en efterhånden sjælden stemning, som man ellers kun oplever, når vinkyperen stolt viser rundt i kælderen på en mindre sydeuropæisk vingård. Denne sælsomme stemning og ånd afspejler sig i alt på stedet; i bryggemetoden, i valg af flaske, etikette osv. Alt oser af kvalitet og moden respekt for øllets egne karaktertræk.”
Henrik Bøegh, Dansk Håndbryg