Brygningen


Brygget med gamle dyder


Eksklusiv produktion på 35.000 flasker årligt       

Bøgedal Bryghus ligger på gården Bøgedal en smuk firlænget gård fra 1840’erne placeret på kanten af Vejle ådal. 

Bøgedal er startet i 2004 og har en lille eksklusiv årlig produktion på godt 35.000 flasker á 75 cl og 270 one-ways kegs pr år. Der brygges mellem 500 og 820 flasker pr. bryg.
 

Bøgedal brygger Godtøl         

Bøgedal Bryghus følger som det eneste kommercielle bryggeri i verden en meget gammel dansk bryggetradition fra før industrialiseringen og brygger godtøl – en kraftig, meget rig øl, med stor restsødme, som man bryggede den på gårdene rundt om Danmark frem til forrige århundrede. 
 

Hvert bryg har et nyt nummer        

Hvert bryg er unikt og etiketten er forsynet med brygnummer, type og opskriftnummer samt angivelse af aromahumle. Fx Bøgedal Nº 434, Type: Mørk øl, Opskrift: Mørk #6 samt dato for brygning og aftapning.

Bøgedal Lys #1, Bøgedal Gylden #1, Bøgedal Hvede, Bøgedal Porse og Bøgedal Hyld er dog navngivet efter deres opskriftnummer eller navn.
 

All Gravity     

Bøgedal er Skandinavien eneste fritfaldsbryggeri (all gravity). Øllet løber fra kar til kar ved hjælp af hejseværk uden brug af pumper.  Det er en væsentlig kerneværdi for Bøgedal ikke at anvende pumper, da den molekylære struktur i øllet er skrøbelig. Hvis den ikke behandles nænsomt vil den ændre sig og det vil påvirke smagen. Ønsket er at øllen har en original smag og fremstår ren. Af samme grund er øllet ufilteret og upasteuriseret.

Urten koges over brændeild, mens den skummes for koaguleret protein. Hele processen er langsommelig og arbejdstung, men det er bedst for øllet. 

Når øllet er færdiggæret efter ca. 17 dage tappes det på flasker. Flasker er genbrugsflasker hentet fra Tyskland. Alle flasker proppes og snøres i hånden. Øllet karboniseres (eftergæres så der er tryk på) på flaske/keg.
 

Bøgedal og korn fra Nordisk GenBank       

Bøgedal har fundet en guldgrube af smag i Nordisk GenBank på Svalbart. Gamle danske kornsorter, der åbner for helt nye smagsoplevelser i øllet. selfølgelig er malt er ikke bare malt. Der findes en ny smag gemt i hver enkelt sort. Lidt ligesom i æbler. Men det kræver tålmodighed. For hver ny sort går der 5 år fra den første udsåning til der brygges 800 flasker øl.

En utrættelig foregangsmand i dette projekt er Børge Jensen fra Langsted på Fyn. Han har møjsommeligt oparbejdet mange forskellige kornsorter fra 150 kerner til 250 kg. Den mængde som vi skal anvende for at brygge et batch. Derudover har han velvilligt lært fra sig og derfor bidrager Bøgedal nu selv med korn dyrket på egen jord.

Over de næste mange år vil vi gå på smagsopdagelse for at udvælge de mest interessante sorter. Vi arbejder med kornsorter, der i følge historiske kilder er særligt egnet til ølbrygning. Det bliver en lang rejse, men da vores produktion allerede er langsommelig med kogning over brændeild og uden brug af pumper, er vi i træning. Vi vil med glæde opdyrke forskellige sorter, adskille meje- og tærskeprocessen og floormalte.

Mange sammenligner smagen af de første bryg med champagne eller topkvalitets hvidvin. Det er en liflig oplevelse med interessante smagsnoter, der står klare og rene ved siden af hinanden.

 

billeder af flasker 007.jpg

”... bryggeriet er Danmarks mindste, men til gengæld hører øllet til blandt de mest originale.”

Berlingske Tidende 


“Når Casper Vorting viser rundt i bryggeriet føler man sig umiddelbart hensat til en efterhånden sjælden stemning, som man ellers kun oplever, når vinkyperen stolt viser rundt i kælderen på en mindre sydeuropæisk vingård. Denne sælsomme stemning og ånd afspejler sig i alt på stedet; i bryggemetoden, i valg af flaske, etikette osv. Alt oser af kvalitet og moden respekt for øllets egne karaktertræk.”

Henrik Bøegh,
Dansk Håndbryg


Casper Vorting har fundet en magisk formel på øl, som retfædiggør, at øllet samtidig er Danmarks dyreste.”

Jyllands Posten


”dybt original øl i verdensklasse” og placerer bryggeriet blandt de 3 bedste mikrobryggerier i Danmark.

Jyllands Posten


”… er som den eneste i Danmark – måske i Norden – helt sin egen uden side- og typereferencer. Skal vi søge paralleller i vinverdenen, har vi at gøre med en dansk ’Pingus-øl”.

Jan Filipe, Barley Wine


”Bøgedals maltede øl var højdepunktet på ølfestivalens gedemarked”

Weekend Avisen